Rabu, 2 Disember 2009

arnab/rabbit


iye arnab.sape kata orng laki xde sifat kasih syg.haahha.aku membela arnab dan binatang2 lain kerna hobi.ia sesuatu yg memuaskan diriku.kat rumah aku ada sepasang lop ear.yg cklt betine 5bulan,yg putih 2 jntn 6bln.yg betine 2 bru mengawankan.dlm ujung bulan dpt la baby lgi.

anak2 aidiladha berumor 1 dan 2 ari. 1st time beranak.besepah2 jugak la die beranak walaupun dh letak sarang lebih awl.semuanye 6eko tapi seko dh mati.aku tgk mungkin kene pijak dgn mak die kot.peyek je aku tgk yg mati 2.



ni ibu kpde ank2 aidiladha.jns local bpk anggra.tarikh mengawan 30.10.2009. dan telah melahirkan anak pada 29.11.2009 sama dgn 30 ari..tmpt arnb melahirkan anak ialah ari ke 28-32.klau terlebih terkurang 2 xtau la.beliau bnde idup gak.simtom2 arnab nk meletup ialah beliau cabut bulu di bdnnye,mengoyak2 kan kotak sarang,taik mnjadi lebih kecil mcm ape th..bulat2 kalah taik kambing.selepas beranak,aku tgk arnb ni mudah terkejut ckt,tkut klau ada org dtg tgk.time die terkejut 2 la die terpijak ank2 die.time nk bagi mkn pun aku tkut2 gk.sblm ni ok je msuk kn tgn nk bgi mkn tpi sjk ada ank,die garang ckt,mcm nk menerkam tgn aku.
 
ni pula anggora yg kene rembat.mmg sial siape yg rembt 2.


oleh kerana aku dok umh taman.sistem almari kayu yg 70 peratus siap yg boleh memuatkan 6eko arnb dan juga sistem mangkuk tingkat telah digunakan.iaitu dgn menyusun sangka bertingkat2.

4 ulasan:

  1. wah.. best nyer. aq lagi best.. sume pets aq letak dalam umah, ader yang dalam bilik lagi. so camner la aq x penat nak basuh hari2 they all. tadi aq baru terima 3 guinea pets. aq beli dari kedah.. ader kat n3 aku. bacalah.. boleh la bagi aq anak2 bunny yang cantik tu.. tapi x cam celaka plak saper yang merembat ko nyer pets tu. beli mahal2 tapi kena rembat cam tu jerk, kalau ko jumpa rembat jerk dak tu!

    BalasPadam
  2. ermm...ko ada lagi ker anak arnab lop ear tue? berapa nak jual sepasang?

    BalasPadam
  3. lop ear ni xde lagi la.masih dlm proses

    BalasPadam