Selasa, 22 Disember 2009

pengurusan jenazah


ilmu fardu ain dan fardu kifayah perlu la seimbang,sama jugak dengan ilmu dunia dan akhirat..kalau yang tua2 dh xde spe lagi yg nk handle jnzh ni,yg xbestnye bile org2 mude nak handle xbgi xde pnglmn la pe la katanye..bile xtolong mula la ckp mne la pegi org2 muda ni..tula die org tua,bajet byk sgt pnglmn..dah tau byk pnglmn bagi la yg muda ni tmbh ilmu dan pnglmn baru la seimbng..tapi xsusah la bljr urus jnzh ni..xde pantang pun..ada beberapa gmbr sempt aku amik tuk pengetahuan umum.
kapas diletakkan diatas kain kapan untk menyerap air selepas jnzh dimandikan..senang je.spe yg xreti buat 2 xtau la..

jnzh hanya model sahaja.step seterusnya amik kapas letak kemas2 atas model..yang ni xboleh buat gak??xtau la nak ckp ape

langkah seterusnya tabur kan kapor baros,setanggi dan bauan2 yg wngi.supaya sdp je bau,nak buat kerja pun xjemu.huhuhu

sisih dan rapikan kain putih,tali untuk mengikat ikut kesesuaian jnzh.
 buat dengan ikhlas,jgn gns2,elek je anggap seperti menguruskan orang tersyg.baru la ati terang dan masyuk nak bljr..hahaaha


selesai jugak..pe lagi tnggl smbhyg kan je..klau tu pun xtau jugak pegi jbtn pndftrn mntk borang behenti jadi manusia..
 para model xcukup nafas dan tukang angkt pun cakap model berat sgt!byk dose.huhuhuh

xsusah sbnrnye.yg pntng jgn malu bertanya.nak lebih tahu pegi jela kursus,skrg dh ada pihak2 dan badan2 berkaitan wat kursus pengurusan jnzh ni..bia la org ckp kite ni muke pecah rumah dan xlayak bljr semua ni..xkan la yg beserban aje yg layak tuk bljr semua ni.xrugi pun kalau join.
ilmu dunia dicari ilmu akhirat berlari2,bwk la 2 2 dikendong sekali.hahhaaha..amin..

5 ulasan:

  1. Assalamualaikum... Salam ziarah dari sahabat.. nice blog n good entry..

    Sedikit tips dan info buat teman2 bloggers.. perkara remeh yg kita kurang perasan dan tutor 4 the latest read more.. tengok jgn x tengok.. sila
    klik disini.

    Semoga bermanfaat insyaAllah.."Sebaik-baik manusia ialah orang yang dapat memberi manfaat kepada orang lain"(Hadis riwayat Al-Qudhi).

    "SAMPAIKAN WALAU SATU AYAT"

    P/S: Sedikit perkongsian dan renungan buat sahabat dan diri sendiri dari hamba yang hina jua serba kekurangan ini... sila klik
    DISINI

    "Sesungguhnya yang paling ditakutkan daripada apa yang aku takutkan menimpa kalian adalah asy syirkul ashghar (syirik kecil). Sahabat bertanya: "Apakah dimaksudkan syirik kecil itu? Baginda menjawab: Riak." (Hadis riwayat Imam Ahmad).
    Wallahualam.

    "Demi masa. Sesungguhnya manusia dalam kerugian. Melainkan mereka yang beriman dan beramal soleh serta saling menasihati untuk kebenaran dan saling menasihati untuk kesabaran". - Surah Al-Asr:1-3.

    blog anda bagus dan bermanfaat...!!! Teruskan menulis.. Semoga sejahtera dan semoga sentiasa diberi keberkatan.. wassalam.

    BalasPadam
  2. http://firestartingautomobil.blogspot.com/

    Salam buat anda thanks kerana berikan kesedaran perlunya kita belajaran pengurusaan jenazah.... aku rasa mmg patutlah ko bagi tahu... pasal kita sendiri tak sedar kita lah sepatutnya yang menguruskan jenazah kaum keluarga kita sendiri... bukan orang lain...
    sebagai tanda penghormatan disaat akhir kita berpisah dengan mereka yang telah pergi.... entry yang bagus sekali....

    BalasPadam
  3. ini untuk persediaan yg akan dtg wlaupun xtau bile..huhuhu.

    BalasPadam
  4. dulu rajin g kursus2 camni, kursus jenazah, kursus haji n umrah. sekarang ni dah kerja.. so masa memang terhad. so nak cakap banyak pon memang x guna... aq pon setuju, x semestinya orang yang berserban jerk leh wat benda tu sume.. orang cam aq dan mereka2 yang miliki muka pecah umah juga boleh lakukan. tol x? tapi kena ada ilmu la.. bukan setakat cakap jerk..

    BalasPadam
  5. betul2..penting 2 ilmu dan pengalaman,kag balut2 jadi balut buah nangka lak.hehehe.bintang pe cer?sihat?

    BalasPadam